Bevrijdingslaan

Beschrijving

Oude invalsweg in het verlengde van de Brugsesteenweg en via de Phoenixstraat leidend naar de Brugse Poort. Geen sporen van de oude bebouwing. Heden voornamelijk 19de-eeuwse lijstgevels van het doorsneetype en vaak aangepast in de 20ste eeuw, met op de begane grond winkelpuien, enkele panden behielden hun houten 19de-eeuwse pui (bijvoorbeeld nummer 71, 75 (verbouwd), 77, 89 (verbouwd), 91 (verbouwd), 159). Enkelhuizen van twee tot drie bouwlagen met getoogde of rechthoekige vensters in geriemde omlijsting onder verspringende kroonlijstlijn.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen