Geografisch thema

Burggravenlaan

ID
3162
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3162

Beschrijving

Parallel aan de heden op een hoge berm gelegen spoorlijn, vertrekkend van het Parkplein waar van 1889 tot 1912 het oude en eerste Sint-Pietersstation stond. Leidt tot aan Stropbrug over de Schelde. Het aanvangsdeel werd vooral in het eerste kwart van de 20ste eeuw bebouwd en vertoont hoofdzakelijk doorsnee witbepleisterde lijstgevels van rijhuizen met neoclassicistische inslag, naast gekleurde bakstenen gevels. Verderop, vanaf de Krijgslaan, domineren middelgrote rijhuizen van circa 1925 met gekleurd bakstenen, deels of volledig bepleisterd of gecementeerd gevelparement. Het afwisselend materiaalgebruik, de veelvuldige toepassing van erkers en de geveldecoratie in een of andere neostijl of in art deco verleent het geheel van de gevelwand een kleurrijke aanblik. De enige werkelijk in het oog springende gevels zijn uitgevoerd in art-decostijl en voornamelijk naar ontwerp van architect J. Lippens en O. Vandenhoeck. Vanaf de Ottergemsesteenweg valt vooral de zakelijke baksteenarchitectuur op met nog sterke decoratieve inslag.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door Jules Lippens

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door Jules Lippens

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door O. Vandenhoeck

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door O. Vandenhoeck

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door O. Vandenhoeck

 • Omvat
  Hoekhuis ontworpen door G. Hombrecht

 • Is deel van
  Gent - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burggravenlaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/3162 (Geraadpleegd op 19-06-2021)