Charles de Kerchovelaan (19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding)

Beschrijving

Deel van de in 1875 aangelegde brede boulevard op de gedempte stadswal, voorheen ook Citadellaan genoemd. De linkerstraatwand, binnen de 16e-eeuwse omwalling, werd reeds in de vorige inventaris behandeld. De rechterstraatwand tussen de Kortrijksesteenweg en Koning Leopold II-laan, door de stad verkaveld in 1876 door stadsarchitect J. Hofman, behoudt een vrij intact eind 19de-eeuws straatbeeld met uitzondering van het hoekpand met laatstgenoemde straat. Verder klimt de straat op langs het eveneens rond 1875 aangelegde Citadelpark op de plaats van de Hollandse citadel. Beplante middenberm met bloemen en struiken, bij het begin van het park voorzien van een monumentale herdenkingsfontein aan Ch. de Kerchove de Denterghem naar ontwerp van Hippolyte Le Roy en A. Marchand van 1898.

Overwegend neoclassicistische burgerhuizen van drie traveeën met drie bouwlagen doch verspringende kroonlijsten door het hellende straatniveau. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met horizontaliserende imitatiebanden en kordons, omlijste vensters en geaccentueerde bel-etage met houten erker (nummers 6, 10, 20). Nummer 2-4 vormt een behouden eenheidsbebouwing met Kortrijksesteenweg nummer 1-3.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling VIII (Gent), 1877/1.