Emile Clauslaan

Beschrijving

Brede bochtige laan afgelijnd door het Citadelpark (links) en de Botanische tuin (rechts) hier aangelegd in 1903 samen met het intussen gesloopte Botanisch instituut naar ontwerp van architect L. Cloquet.

Enige bebouwing op de hoek met de Monterreystraat: nummer 7-9, opmerkelijk hoekpand in Nieuwe Zakelijkheid gebouwd in 1935 naar ontwerp van architect J. Hebbelynck. Gecementeerde gevels met drie en twee bouwlagen onder plat dak. Markerende afgeronde hoektravee met sterk horizontaliserende, omlopende vensterregisters en bekronend dakterras met pergola.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1935/E/6.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.