Gordunakaai

Beschrijving

Vroegere Albertkaai, aangelegd aan de linkse Leie-oever na het rechttrekken van de bochtige Leieloop tussen de nieuw aangelegde Koning Albertbrug en het zogenaamde Patijntje circa 1915.

Straat met eenzijdige bebouwing, aan de Leie-oever afgezoomd met platanen. De afdalende straatwand vanaf de brug is bebouwd met enkele opmerkelijke rijhuizen van de jaren 1920-1930 en verloopt verder met doorsnee-rijhuizen en meergezinswoningen van latere datum.

Voorbij de Europabrug werden de gronden slechts zeer laat bebouwd door de moerassige bodemgesteldheid. Naast enkele oudere buitengoederen komen er heden voornamelijk nieuwe villa's voor.