Geografisch thema

Holdaal

ID
3202
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3202

Beschrijving

Straat met bochtig tracé, circa 1884 getrokken tussen de IJzerlaan en Kortrijksesteenweg in het gebied zogenaamd "Buiten de Kortrijkse Poort". Bebouwing met overwegend neoclassicistische burgerhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw: bepleisterde en beschilderde rijhuizen van meestal twee traveeën en twee of twee en een halve bouwlagen onder zadeldak met verspringende kroonlijsten door het licht hellend straatniveau. Rechthoekige omlijste vensters verbonden door kordons; sporadisch een erker of balkon op de hoofdverdieping. Enkele recentere bakstenen gevels doorbreken de homogene gevelwanden ondermeer nummer 21 in nieuwe zakelijkheid met verspringende gevelvlakken aangepast aan de geknikte rooilijn en nummer 64 gesigneerd en gedateerd A. Claessens, architect, 1939.

De linker straatwand wordt herhaaldelijk onderbroken door achterbouwen en garagepoorten van de herenhuizen aan de Kortrijksesteenweg. In de tuin van het herenhuis Kortrijksesteenweg nummer 10-12, ingericht als Koninklijk Lyceum, werd circa 1930 een bakstenen schoolgebouw opgetrokken uitgevend in Holdaal.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Holdaal [online], https://id.erfgoed.net/themas/3202 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.