Geografisch thema

Karperstraat

ID
3209
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3209

Beschrijving

Aangelegd in 1884 op de Heirniswijk van Forelstraat tot de Vlaamsekaai. Zie Heernislaan. Vanaf Tarbotstraat tot Vlaamsekaai (nummer 81-111 en nummer 172-204) hoofdzakelijk bebouwd met kleine burgerhuizen, heden dienst doend als arbeiderswoningen, opgetrokken in reeksen van 1895 tot 1897 in opdracht van de Gentsche Naamlooze Bouwmaatschappij naar ontwerp van architect J.G. Semey. Aansluitend bij de typische baksteenbouw met eclectische inslag van dezelfde maatschappij en architect die ook het karakter van de aangrenzende straten bepaalt. Rijhuizen van het enkelhuistype met twee bouwlagen en doorgaans twee traveeën. Bakstenen lijst- of topgevel met sokkel van ruw gekapte natuursteenblokken ofwel een arduinen plaat. Verwerking van contrasterende kalkzandsteen in horizontale banden, voor boogstenen, geveltopafwerking en gevelstenen. Voorts vooral rijhuizen van twee of twee en een halve bouwlaag, met twee traveeën uit het laatste kwart van de 19de eeuw; witbepleisterde lijstgevels met imitatiebanden op de begane grond en een sober gehouden stucdecoratie voor de bovenvensters. Nummer 158, een burgerhuis met meer allure dan de overige, ziet pal uit op de Tinkstraat en vertoont een breed uitspringend poortrisaliet. Aan de kant met pare nummers komen drie steegbeluiken voor met toegang op straatbreedte. Het tweede steegbeluik (nummer 76-116) is driezijdig bebouwd en dateert van 1892, het derde (nummer 120-150) is tweezijdig bebouwd en dateert van 1888. Beide beluiken vertonen arbeidershuizen met witbepleisterde lijstgevels van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag met repeterend schema.

 • Stadsarchief Gent, reeks VII, beluiken, 1341-1342, K. 13.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis ontworpen door J.G. Semey

 • Omvat
  Stadswoningen ontworpen door J.G. Semey

 • Omvat
  Stadswoningen ontworpen door J.G. Semey

 • Omvat
  Stadswoningen ontworpen door J.G. Semey

 • Omvat
  Stadswoningen ontworpen door J.G. Semey

 • Omvat
  Steegbeluik Cité Muyncke

 • Omvat
  Vier stadswoningen ontworpen door J.G. Semey

 • Omvat
  Vijf stadswoningen ontworpen door J.G. Semey

 • Is deel van
  Gent - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Karperstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3209 (Geraadpleegd op 24-01-2021)