Kettingstraat

Beschrijving

Straat gelegen in het eertijds zogenaamde "voorgeborchte van de Brugse Poort", uitgegroeid tot een arbeidersbuurt na de vestiging van twee belangrijke industrieën, "Le Phoenix" en "La Lys", respectievelijk metaalnijverheid en katoenindustrie. Van de eerstgenoemde fabriek zijn nog schaarse sporen terug te vinden in deze straat.

Voornamelijk arbeiderswoningen van twee of twee en een halve bouwlagen met bepleisterde of gecementeerde lijstgevels, vaak met vernieuwd parement, en met rechthoekige deuren en vensters.

De in 1976 gesloopte "cité Portugal" (1836), tegenover "Le Phoenix" en met uitzicht op het koor van de Sint-Jan-Baptistkerk, was een zeer kenmerkend voorbeeld van tweezijdig bebouwd steegbeluik met achteraan een 18de-eeuws huis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen