Geografisch thema

Kettingstraat

ID
3212
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3212

Beschrijving

Straat gelegen in het eertijds zogenaamde "voorgeborchte van de Brugse Poort", uitgegroeid tot een arbeidersbuurt na de vestiging van twee belangrijke industrieën, "Le Phoenix" en "La Lys", respectievelijk metaalnijverheid en katoenindustrie. Van de eerstgenoemde fabriek zijn nog schaarse sporen terug te vinden in deze straat.

Voornamelijk arbeiderswoningen van twee of twee en een halve bouwlagen met bepleisterde of gecementeerde lijstgevels, vaak met vernieuwd parement, en met rechthoekige deuren en vensters.

De in 1976 gesloopte "cité Portugal" (1836), tegenover "Le Phoenix" en met uitzicht op het koor van de Sint-Jan-Baptistkerk, was een zeer kenmerkend voorbeeld van tweezijdig bebouwd steegbeluik met achteraan een 18de-eeuws huis.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1983


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kettingstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3212 (Geraadpleegd op 18-05-2021)