Geografisch thema

Kettingstraat

ID
3212
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3212

Beschrijving

Straat gelegen in het eertijds zogenaamde "voorgeborchte van de Brugse Poort", uitgegroeid tot een arbeidersbuurt na de vestiging van twee belangrijke industrieën, "Le Phoenix" en "La Lys", respectievelijk metaalnijverheid en katoenindustrie. Van de eerstgenoemde fabriek zijn nog schaarse sporen terug te vinden in deze straat.

Voornamelijk arbeiderswoningen van twee of twee en een halve bouwlagen met bepleisterde of gecementeerde lijstgevels, vaak met vernieuwd parement, en met rechthoekige deuren en vensters.

De in 1976 gesloopte "cité Portugal" (1836), tegenover "Le Phoenix" en met uitzicht op het koor van de Sint-Jan-Baptistkerk, was een zeer kenmerkend voorbeeld van tweezijdig bebouwd steegbeluik met achteraan een 18de-eeuws huis.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis en stadswoningen

 • Omvat
  Metaalbedrijf Le Phoenix

 • Omvat
  Pleinbeluik Beluik Stevens

 • Omvat
  Tweezijdig bebouwd steegbeluik

 • Is deel van
  Gent - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kettingstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3212 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.