Koopvaardijlaan

Beschrijving

Voorheen Boulevard van den Kleinen Dok. Circa 1868 aangelegde brede laan vertrekkend van het Oktrooiplein. Gelegen tussen de spoorlijn Gent-Eeklo enerzijds en tussen achtereenvolgens het Achterdok, Handelsdok en Houtdok anderzijds. Enkel het gedeelte ter hoogte van het Achterdok vertoont een vermeldenswaardige en vrij aaneengesloten bebouwing, namelijk statige burger- en herenhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw, eenvoudige seriehuizen en stapelhuizen.

Nummers 6, nummers 19, 21, 23 en nummers 22, 24, 26: een afzonderlijk en twee reeksen burgerwoningen van het enkelhuistype, met drie bouwlagen en twee of drie traveeën, onder zadeldak (nok parallel aan de straat), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels vertonen horizontaal gemarkeerde vensterregisters en imitatiebanden op de benedenverdieping. Bovenvensters veelal in stucomlijsting met sluitsteen. Houten kroonlijst op klossen. Balusterbalkon en -borstweringen voor nummer 6. Nummers 22, 24, 26 dateren volgens archiefstukken van 1886.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1886/B/1.