Geografisch thema

Lamoraal van Egmontstraat

ID: 3225   URI: https://id.erfgoed.net/themas/3225

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Kortrijksesteenweg en de Koning Leopold II-laan, aangelegd circa 1875 met de gedeeltelijke verkaveling van de Hollandse Citadel (zie ook Citadelpark).

Straat met hellend niveau afgelijnd door typische neoclassicistische burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Heden vrij homogeen behouden gevelfronten met uitzondering van het linker hoekpand met de Kortrijksesteenweg. Enkelhuizen van twee of drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met verspringende kroonlijst, horizontaal gemarkeerd door imitatiebanden en cordons. Bel-etage meestal geaccentueerd door fraai ijzeren balkon. Nummer 22 en 25 vallen op in het straatbeeld door hun dubbelhuisopstand (respectievelijk vier en drie traveeën) en rijkere versiering aan de vensters: nummer 22 met bekronende druiplijst en driehoekig fronton; nummer 25 met guirlandes onder de druiplijsten en in de fries.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lamoraal van Egmontstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3225 (Geraadpleegd op 22-01-2021)