Lucas de Heerestraat

Beschrijving

In 1885 geplande verbindingsstraat tussen de Zwijnaardsesteenweg en de Burggravenlaan. Aanvankelijk Zandstraat geheten. Gevelwanden voornamelijk samengesteld uit kleine en middelgrote burgerhuizen van circa 1900. Variërend volume en materiaalgebruik.

Nummer 99-103 vormt een reeks van drie onderkelderde burgerhuizen met repeterend schema, van drie bouwlagen en één travee, onder zadeldak (pannen), uit begin 20ste eeuw. Witbepleisterde lijstgevel met verzorgde geveldecoratie (confer afgevlakte bossage op de verhoogde begane grond, de kolossale pilasters op de bovenverdieping en de omlijstingen der rondboogvensters).

Nummer 127-131 omvat een rij van vier enkelhuizen met spiegelbeeldschema, van ieder drie traveeën en drie bouwlagen met pannen zadeldak, eveneens uit begin 20ste eeuw. Tweekleurige bakstenen lijstgevels met markerende centrale houten erker op houten schoorstukken.