Geografisch thema

Zwijnaardsesteenweg

ID
3302
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3302

Beschrijving

Samen met de Ottergemsesteenweg aanvangend bij de zogenaamde "Heuverpoort" aan de verdwenen herberg "De Vier Winden". De dominerende bebouwing bestaat uit kleinschalige burgerhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen veelal opgetrokken in reeksen en daterend uit de negentiende eeuw. Voorzien van eenvoudige bepleisterde lijstgevels met bescheiden toegepaste stucversiering. Tot aan de Burggravenlaan overweegt deze rijhuizenbouw doch door de huidige functie van drukke winkel- en handelsstraat werden vele benedenverdiepingen grondig aangepast. Ter hoogte van de Burggravenlaan wordt de steenweg gekruist door een natuurstenen spoorwegbrug van circa 1910. Uitgevoerd met een parement van rustica met verwerking van vlakke hardsteen ondermeer voor de hanenkam van de boog, de afwerking van de balustrades en postamenten. Vanaf de De Pintelaan komen verscheidene tuinwijken voor. Midden de meest recente aangelegde woonwijk vlakbij de grens met de deelgemeente Zwijnaarde en de ringvaart werd de Christus Koningkerk opgetrokken, een moderne betonconstructie van 1967-68 naar ontwerp van architect Bressers.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis met dubbelhuisopstand

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Schoolgebouw

 • Omvat
  Twee burgerhuizen ontworpen door J.G. Semey

 • Is deel van
  Gent - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zwijnaardsesteenweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/3302 (Geraadpleegd op 15-05-2021)