Geografisch thema

Afsneedorp

ID: 3308   URI: https://id.erfgoed.net/themas/3308

Beschrijving

Straat met U-vormig verloop omvattende de vroegere Pontstraat, Kerkstraat en Baron Cyriel Buyssestraat.

Eigenlijk dorpscentrum met onder meer de Sint-Jan-Baptistparochiekerk in de zuidelijke bocht bij de Leie met er tegenover de ommuurde pastorie, verder de school (nummer 22) haaks op de straat ingeplant met voorgevel uitziend op de geplaveide speelplaats met knoestige beuk, het vroegere gemeentehuis (nummer 24) en het veer naar de Assels bij de noordelijke straatbocht (bij nummer 28).

Het begin van de straat (vroegere Pontstraat) vertoont links enkele bakstenen rijhuizen (onder meer nummers 3-5 boven de poort gedateerd 1914 en nummer 7 gedateerd 1884 in rechter zijpuntgevel). De rechter straatzijde kreeg zijn huidig uitzicht slechts in de jaren 1950 met het verbreden van de straat, het verkavelen van het domein Daerupt en het slopen van twee oude huisjes met trapgevel en hoge muur van het kerkhof en het domein.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs : Bogaert, Chris
Datum  : 1983


Relaties

 • Is deel van
  Afsnee
  Afsnee (Gent)

 • Omvat
  Dorpskom Afsnee
  Afsneedorp (Gent)

 • Omvat
  Landhuis Daerupt
  Afsneedorp 16 (Gent)

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Jan-Baptist
  Afsneedorp zonder nummer (Gent)

 • Omvat
  Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met ommuurde tuin
  Afsneedorp 9 (Gent)