August Van Bockxstaelestraat

Beschrijving

Lange rechte en vrij smalle zijstraat van de Brusselsesteenweg. Nog vrijwel ononderbroken gevelwanden samengesteld uit kleine tot middelgrote burgerhuizen van twee bouwlagen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels uit derde en vierde kwart 19de eeuw, onder te brengen in volgende types:

- Met twee traveeën voorzien van rechthoekige muuropeningen, bovenvensters meestal in geprofileerde omlijstingen (nummer 8, 12, 14, 32, 50, 55, 57, 63). Van hetzelfde type doch met drie traveeën (nummer 40, 52, 56, 59, 60, 61, 65, 83).

- Enkelhuizen van drie traveeën met rechthoekige muuropeningen doch met afgeronde bovenhoeken, veelal behouden typisch houtwerk en met stucomlijstingen voor de bovenvensters (nummer 13, 17, 18, 24, 26, 28, 29, 30, 31, 35, 37). Van het dubbelhuistype met vier traveeën (nummer 22, 27) en met vijf traveeën (nummer 33). Enkele daarvan zijn rijker uitgewerkt: nummer 27 met makelaars voorzien van een gietijzeren leeuwenkop en lage ijzeren leuningen voor de bovenvensters, nummer 29, 31 en 33 versierd met spiegels, leeuwenkoppen, lekdrempelconsoles en eveneens uitgewerkt hoofdgestel; nummer 33 daarbij onder mansardedak (kunstleien) voorzien van drie houten dakkapellen.

- Rijhuizen van drie of vier traveeën en soms twee en een halve bouwlaag met getoogde muuropeningen, voorzien van stucomlijstingen voor de bovenvensters (nummer 5, 39, 41, 43, 47, 51, 53, 62, 64).

Auteurs: Verbeeck, Mieke