Bredestraat

Beschrijving

In het eerste gedeelte, vertrekkend van het dorpsplein, vertoont de straat vooral een aaneengesloten bebouwing enerzijds bestaande uit kleinschalige huizen van één verdieping, uit de 19de eeuw, en anderzijds burgerhuizen met twee bouwlagen dikwijls met een vernieuwd tweekleurig parement van geglazuurde baksteen (zie nummers 34, 40, 44, 48).

Reeds van in 16de eeuw bevond zich op dezelfde plaats (nummer 1) de pastorie. Deze werd in 1627 vernieuwd, verhoogd met nieuwe voorgevel in 1767- 1769, aangepast in de 19de eeuw tot de voorgevel na de Tweede Wereldoorlog totaal vernieuwd werd.

Nummer 12 is volgens de arduinen gedenksteen in de voorgevel, het geboortehuis van de kunstschilder Jozef Paelinck (1781-1839). Heden eenvoudig rijhuis met twee traveeën en twee bouwlagen van het dubbelhuistype, onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat) met uitzicht van begin 20ste eeuw, doch met een aangepaste oudere kern.

• MAGHERMAN G. 1975: Sint Amandusparochie Oostakker, Oostakker, 40-42.

Auteurs: Verbeeck, Mieke