Desteldonkdorp

Beschrijving

Dorpscentrum met centraal gelegen parochiekerk binnen ommuurd kerkhof. Romdom niet aaneengesloten bebouwing met typische dorpshuizen: veelal dubbelhuizen met één bouwlaag en drie tot vijf traveeën tellend onder zadeldak. Daterend uit tweede helft 19de eeuw of met oudere kern (18de eeuw), gesitueerd aan de straat of achterin een in grootte variërende tuin, al dan niet met bijhorende stal en/of schuur (zie nummer 10, nummer 11 met oorspronkelijk houtwerk voor deur en ramen en twee rondboogvormige zoldervensters in de zijpuntgevel, nummer 21 eveneens met behouden 19de-eeuws houtwerk en decoratieve deurwaaier, nummer 24).