Duddegemstraat

Beschrijving

Nog landelijke straat van Autoweg-Zuid tot de Lauwstraat (Sint-Denijs-Westrem) met een sporadische oude bebouwing (onpare nummers) en enkele recente huizen bij het begin van de straat. Ver achterin gelegen boerenhuisjes (nummers 13-19, 27) van het langgestrekte type met één bouwlaag, gewitte verankerde bakstenen gevels op gepikte plint en zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse of mechanische pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Heden in vervallen toestand (nummers 13- 19) of grotendeels vernieuwd (nummer 29). Nummers 13-19 met woonhuis van zes traveeën met getoogde beluikte vensters (houtwerk uit derde kwart 19de eeuw) behield een typische 18de-eeuws korfboogdeur in bakstenen omlijsting onder druiplijst en bekronende nis voor heiligenbeeldje. Rechtertravee heden ingestort. Links aanleunende recentere bakstenen schuur. Nummer 29 was oorspronkelijk een een semi-gesloten hoeve met in L-vorm gebouwd woonhuis en stallingen, laatst genoemde heden volledig verbouwd.

Aan het kruispunt met de Kleine Duddegemstraat bevindt zich het domein zogenaamd "Mariasteen".

Auteurs: Bogaert, Chris