Emanuel Hielstraat

Beschrijving

Voorheen Hongerijstraat genaamd, oud straattracé van de vroegere zogenaamde Dries (heden Meersemdries) tot de vroegere kerk op de hoek met het kruispunt Kerkstraat en Gentbruggeaard. Loopt langs de westelijke kant van het circa 1875 aangelegde Gentbruggeplein. Bij het voornoemde kerkplein voornamelijk afgezet met arbeidershuizen en kleine burgerhuizen van twee traveeën en twee tot twee en een halve bouwlaag voorzien van witbepleisterde, beraapte of later gecementeerde lijstgevels.

Vlakbij het kruispunt met Tweekapellenstraat komt een in steegvorm aangelegde rij van 19de-eeuwse arbeidershuisjes voor (nummer 49-55) van één bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) voorzien van vijf dakkapellen; gecementeerde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen onder aflijnende houten kroonlijst. Voortuintjes aan de straatkant afgesloten door middel van een houten hek tussen vierkante betonnen pijlers.

Auteurs: Verbeeck, Mieke