Geografisch thema

Gentbruggekouter

ID
3355
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3355

Beschrijving

Eén der oudste straten van de gemeente die van het dorpscentrum en later van het circa 1875 nieuw aangelegde kerkplein, oostwaarts voerde naar de velden en akkers. Het tracé verloopt min of meer parallel met de Schelde. Daarbij deed de weg twee kastelen aan, vanouds het kasteel "de Oude Kluis" en het recentere kasteel "de Nieuwe Kluis", ook zogenaamd kasteel Redickhove of Mols. Laatst genoemd kasteel werd gesloopt in 1957 en de hof werd verkaveld. Tot circa 1970 gekasseide lindendreef met landelijk karakter. Aan de achterzijde van het kerkhof paalt het café Kouterhof (nummer 5) ondergebracht in een voormalig brouwershuis en met bijhorende lege brouwerijgebouwen en schoorsteen, volgens kadastergegevens daterend van 1907.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1907/9.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Bloemisterij Hellebuyck

  • Omvat
    Kasteel de Oude Kluis

  • Is deel van
    Gentbrugge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gentbruggekouter [online] https://id.erfgoed.net/themas/3355 (Geraadpleegd op )