Ledebergplein

Beschrijving

Ruim rechthoekig plein met gemeentehuis gesitueerd aan de noordkant, parochiekerk Sint-Lieven aan de oostkant, dekenij-pastorie aan de zuidkant. Aanleg daterend van circa 1875.

Hoofdzakelijk bebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw met neoclassicistisch getinte burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen voorzien van bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met stucversiering (nummers 15-16, 17, 18, 20, 35-38 (gesloopt), 40, 41, 44, 45). De hoekhuizen op de Jacques Eggermontstraat (recht tegenover de kerk) vertonen markerende afgeronde hoeken. Nummer 18 bewaart een houten winkelpui.

Auteurs: Verbeeck, Mieke