Voormalige Dries, ook Voordries of Kleine Dries geheten en door de straat genaamd Voordries verbonden met de vroegere Grote Dries gelegen aan het kruispunt van Voor- en Achterdries. Knooppunt van de vroegere voornaamste verbindingswegen, ondermeer met de Dries van Ledeberg en de kerk van Gentbrugge. Plein met historisch belang: veroordelingen uitgesproken door de Vierschaar en volksvergaderingen vonden hier plaats. Voorheen omringd door vier kastelen en lusthoven met aaneensluitende hovingen. Het kasteel De Keyzer de la Kethulle, later Morel de Westgaver (westelijke kant) werd gesloopt in 1952, het kasteel Le Fevre de ten Hove (zuidelijke kant) verdween in 1968. Behouden centraal driehoekig grasperk, afgeboord met platanen in plaats van de vroegere canada's, doch verkleind ingevolge de straatverbredingen. Midden een open ronde imitatiehut met zitbanken.
Herdenkingsmonument van 1922 in de noordoostelijke hoek voor de Gentbrugse oorlogsslachtoffers van 1914-1918: zogenaamd "Heldenhulde" van Fritz Coppieters en Domien Ingels, bronzen engel met opgeheven lauwerkrans op monumentaal natuurstenen voetstuk, verdwenen gehistorieerde bronzen reliëfhand.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent. Auteurs: Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)