Moleneinde

Beschrijving

De Nokerstraat en aangrenzende straat Moleneinde bewaren twee bakstenen windmolenrompen van het bovenkruiertype.

De eerste met adres Moleneinde nummer 35, bevindt zich op de hoek van de Linde- en Nokerstraat.

Oorspronkelijk stond hier een standaardmolen, die in 1448 door de abt van de Gentse Sint-Baafsabdij werd opgericht. De molen staat aangeduid op de Ferrariskaart (rond 1775), op de topografische kaart van Vandermaelen (rond 1850) en op de kadastrale kaart van P.C. Popp (rond 1860). Volgens kadastergegevens werd deze oude molen in 1874 afgebroken. Op dezelfde plaats verscheen in 1876 een molenberg met een nieuw geconstrueerde windmolen. In 1873 stond er nog een rosmolen naast de windmolen. Voor 1911 werd er een stoommachine geplaatst. Daarnaast werd er nog steeds gebruik gemaakt van windkracht om te malen. In 1920 werd de molen onttakeld, maar werd de stoommachine behouden. In 1928 brandde molen af. De romp werd in 1945 verder afgeknot, en raakte ingesloten tussen aanbouwen van de mechanische maalderij. In 2010 werden deze aanbouwen verwijderd en werd de ingekorte molenromp geïntegreerd in een recente woning.

De tweede molenromp hoort bij de maalderij van Nokerstraat nummer 38.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIII (Desteldonk), 1874/5 en 1876/4.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke