Noordhoutstraat

Beschrijving

Lange straat met kronkelend tracé. Het laatste gedeelte van de straat is gekasseid en vertoont een zeer landelijk, nagenoeg ongeschonden uitzicht met bijna uitsluitend hoevegebouwen en omliggende landerijen (zie Poppkaart). Zogenaamd naar de heerlijkheid van Noordhout, minstens opklimmend tot de 16de eeuw, hier gezeteld.

Talrijke oude hoevegebouwen, doch enkele ervan werden volledig vernieuwd, terwijl andere uiterlijk toch nog sporen van de oude kern vertonen bijvoorbeeld nummer 84, zogenaamd "'t Cruydenhof" met bewaard bakhuisje, nummer 103 met muurvlechtingen en oude dwarsschuur, nummer 116 en nummer 136, thans landhuisje zogenaamd "'t waterhuizeke". Ernaast komen nog enkele minder belangrijke 19de-eeuwse boerenhuisjes voor. Bijvoorbeeld nummer 71, nummer 88 zogenaamd "De Fruithandel", nummer 90 zogenaamd "De Loorehof", nummer 110 zogenaamd "D'Oude Mande" en nummer 128 zogenaamd "De Peperzak".

Auteurs: Lanclus, Kathleen