Soenenspark

Beschrijving

Residentiële villawijk gelegen binnen de driehoek gevormd door de Kortrijksesteenweg (ten noorden) en de circa 1910 aangelegde spoorweg (ten zuidoosten) op gronden van het kasteel Puttenhove, eigendom van de familie Soenens. Voornamelijk verkaveld eind van de jaren 1920 en van dan af geleidelijk bebouwd. Eerste villa's opgetrokken in landelijke (nummer 9) of modernistische stijl onder meer nummer 41, zogenaamd "'t Nest", van circa 1929 met typisch hoog "ogivaal" dak; nummer 50-51, dubbele villa met centraal hoog pannendak met links en rechts symmetrisch uitgebouwde kubistische erkers.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1929/17.

Auteurs: Bogaert, Chris

Aanvullende informatie

De villa op nummer 50-51 is een ontwerp van architect Emile De Nil, kadastraal geregistreerd in 1937 en gebouwd in opdracht van handelaar Gustave Louis Depaepe-Dehavel. Deze opdrachtgever had door De Nil een tweegezinswoning laten ontwerpen aan de Kortrijksesteenweg (nummer 1113-1115).

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XXV (Sint-Denijs-Westrem), 1937/15.
  • DE BUCK A. 2001: Emile De Nil, architect (1902-1982), onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Kunst-, Muziek en theaterwetenschappen, catalogus 24.
Auteurs : Verhelst, Julie