Geografisch thema

Steenaardestraat

ID
3425
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3425

Beschrijving

Vrij lange straat doorheen de wijk Steenaarde, heden van de Broekkantstraat (grens met Afsnee) tot De Ghellincklaan en de spoorlijn. Het vroegere gedeelte tot de Drie Koningenstraat werd opgeslorpt door de uitbreiding van het vliegveld. Sporadisch oudere bebouwing ondermeer aan het kruispunt met de Beukenlaan: nummer 37, een hoeve in neotraditionele stijl van circa 1900, gebouwd op de plaats van een vroegere voorloper; nummer 38, een gerenoveerd hoevetje op L-vormige plattegrond met haast blinde straatgevel en dakvenster in de uiterste travee.

De zuidelijke straatzijde, tussen de Beukenlaan en de spoorweg wordt volledig ingenomen door het domein van het huidige Sint-Camillusinstituut (zie Beukenlaan nummer 20). De noordelijke straatzijde en achterliggende percelen werden de laatste decennia verkaveld voor villabouw (ondermeer Leiepark met verschillende villa's rondom het park van het vroegere kasteel van de familie Joos de ter Beest, heden ook vervangen door een enorme villa).


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning, gedateerd 1632

  • Omvat
    Kasteel Hamelinck

  • Is deel van
    Sint-Denijs-Westrem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steenaardestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3425 (Geraadpleegd op )