Geografisch thema

Hemelrijkstraat

ID
344
URI
https://id.erfgoed.net/themas/344

Beschrijving

De Hemelrijkstraat is het oudste centrum van het dorp. Op de plaats van het kerkhof bevond zich de oorspronkelijke parochiekerk, die in 1841 werd afgebroken bij de bouw van de nieuwe kerk in de Dokter Haubenlaan.

Ten oosten van het ommuurde kerkhof loopt de Molenbeek en lag het Broek, een moerassig gebied. De situatie op deze plaats is door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart in het eerste kwart van de 19de eeuw grondig gewijzigd. De Atlas van de Buurtwegen geeft de oude toestand weer, met de oude pastorie binnen de ommuring van het kerkhof. Van de oorspronkelijke bebouwing rest slechts het fragment van de hoeve op nummer 8.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Hoeve van 1770

 • Omvat
  Kapel

 • Omvat
  Woning, dubbelhuis

 • Is deel van
  Mechelen-aan-de Maas


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hemelrijkstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/344 (Geraadpleegd op )