Bosmanstraat

Beschrijving

Vormt samen met Hovenier-, Kazerne-, Molen- en Veldstraat een arbeiderswijk, gescheiden van het stadscentrum door de Luikstraat, waarop de straten haaks staan ingeplant. Binnenblokken bebouwd door verschillende fabrieken, voornamelijk haarsnijderijen met toegang in de straatwand (Molenstraat nummer 4 en nummer 12; Veldstraat nummer 33) of in een vanuit de straat vertrekkende steeg (Kazernestraat nummer 8). Opmerkelijke omvorming van twee rijen van drie arbeidershuizen tot straatvleugel van een fabriek (Molenstraat nummer 59).

Oudste panden (eerste helft van de 19de eeuw) voorkomend in Bosmanstraat, vooruitspringend op huidige rooilijn (nummer 4-6), of aangelegd als rechth. achterin gelegen pleinbeluik (nummer 32-36) met smalle overdekte toegang in de straatwand. Gewitte bakstenen voorgevels van twee tot drie traveeën en anderhalve bouwlaag met eenvoudige rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

Tweede, recenter type: Bosmanstraat nummer 20-40 met slechts een bovenvenster (heden gewijzigde parementen).

Derde type, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, Bosmanstraat nummer 1-11 en 15-27, Kazernestraat nummer 11-31, Molenstraat nummer 87-109.

Auteurs: Demey, Anthony