Prosper Thuysbaertlaan

Beschrijving

Volgt gedeeltelijk de loop van de Durme; wordt doorsneden door de Stationsstraat en eindigt in de Koophandelstraat. Geeft aan de westzijde toegang tot het Pr. Josephine-Charlottepark aangelegd door tuinarchitect G. Wachtelaar op een in 1908 gedempte bocht in de Durme. Prosper Thuysbaert was burgemeester te Lokeren tot zijn dood in 1908.

Weinig karakteristieke laan met bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, echter aangenaam verlevendigd door de bomen en plantsoenen.

Tegenover het huis van de brugdraaier, een vroegere openbare pomp in een driehoekige zandstenen constructie met puntdakje, in 1911 geplaatst door J. de Decker uit Dendermonde.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony