Vrijheidsplein

Beschrijving

Grosso modo heeft dit plein de vorm van twee gelijkbenige driehoeken met de punt naar elkaar toegekeerd. Waarschijnlijk aangelegd in de 18de eeuw, werd in 1921 het gesloten karakter ervan doorbroken door het afbreken van een blok 18de-eeuwse huizen ten oosten, om plaats te maken voor het gedenkteken der gesneuvelden van de eerste wereldoorlog. Later werd de geslotenheid nogmaals geweld aangedaan door het trekken van de Heilig Hartlaan ten zuiden.

Behalve enkele panden uit de 18de eeuw, dateert de bebouwing voornamelijk uit de 18de eeuw. De huizenrij aan de oostkant werd in de tweede helft van de 20ste eeuw opgetrokken. Het plein vormt een verkeersknooppunt tussen de Kapellestraat, Lindestraat, Heilig Hartlaan, Voermanstraat en Roomstraat.

Auteurs: Demey, Anthony