Dries

Beschrijving

Driehoekige begraasde en beboomde dries, noord-zuid georiënteerd. Oostelijke zijde gevormd door de uiterst druk bereden baan Sint-Niklaas-Hulst van Romeinse oorsprong (Potterstraat, Dorp, Zandstraat) die de dorpskom als het ware middendoor snijdt. De West zijde leidt, langs de Gentstraat naar Belsele. In het verlengde van de korte basis ligt in oostelijke richting de Beekstraat (naar Sint-Gillis), terwijl de bovenste tip van de driehoek een Westelijke uitvalsweg naar Stekene, van jongere datum bezit (Kerkstraat, ontworpen 25 oktober 1879).

Bebouwing bestaande uit burgerhuizen van één tot twee bouwlagen, onderaan soms tot handelshuis verbouwd. Straathoeken ingenomen door nog in gebruik zijnde of voormalige herbergen. De engheid van de straatdoorgangen zijn bepalend voor de geslotenheid van het plein. Onmisbare verlevendigende accenten van het dorpscentrum vormen de arduinen gemeentepomp,op de noordelijke punt van de dries, enkele art-nouveaumotieven bij een burgerhuis (nummer 10), een arduinen deuromlijsting van 1804 (nummer 22), een voormalig schoolgebouwtje met beeldnis (nummer 17), het oud gemeentehuis in neotraditionele baksteenarchitectuur (nummer 19).

Auteurs: Demey, Anthony