Brugsken

Beschrijving

Vrij lange straat als deel van de vroegere uitvalsweg naar Temse, vanouds Temsestraat genoemd (1545). Huidige bebouwing met vrij banale doorsnee rijhuizen uit de 20ste eeuw doch enkele behouden ensembles van 19de-eeuwse arbeidershuizen die de gehele wijk karakteriseerde (onder meer de Schoolstraat nummers 1-7 en 2-6 en Moerlandstraat). Naast enkele bepleisterde en beschilderde rijhuisjes van anderhalve (nummers 120-122) en één bouwlaag (nummers 210-212) en twee traveeën (repeterend schema) met hoge beluikte rechthoekige vensters, uit het derde kwart van de 19de eeuw, komen heden nog twee beluiken voor. Nummers 107-117. Steegbeluikje (nok loodrecht op de straat) met enkelhuisjes van twee traveeën (spiegelbeeldschema) en een of twee bouwlagen; gecementeerde gevels en vernieuwde vensters, ingeplant rechts van gekasseid steegje. Nummer 213. Voormalig beluikje (haaks op de straat) met twee beschilderde bakstenen huisjes met twee bouwlagen en decoratieve baksteenfriezen onder de kordons. Heden werkplaats.

Auteurs: Demey, Anthony