Hospitaalstraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé, met enkele burgerhuizen, doch voor het grootste deel bebouwd door grote instellingen (school Sint-Carolus, rusthuis Sint-Vincentius, klooster-rusthuis Sint-Antoon, hospitaal Maria-Middelares), alle in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd en uitgebreid. Thans vallen vele gebouwen ten prooi aan onvermijdelijke modernisering, met als gevolg soms algehele sloping en vervanging door nieuwbouw. Het complex van het Sint-Vincentiusrusthuis, heden bestuurd door het O.C.M.W., staat aan de achterzijde in verbinding met het Sint Lodewijkshospitaal in de Lod. De Meesterstraat, eveneens in handen van het O.C.M.W., wat een duidelijke afbakening van de verschillende instellingen niet steeds mogelijk maakt.

Auteurs: Demey, Anthony