Geografisch thema

Hospitaalstraat

ID
3508
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3508

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé, met enkele burgerhuizen, doch voor het grootste deel bebouwd door grote instellingen (school Sint-Carolus, rusthuis Sint-Vincentius, klooster-rusthuis Sint-Antoon, hospitaal Maria-Middelares), alle in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd en uitgebreid. Thans vallen vele gebouwen ten prooi aan onvermijdelijke modernisering, met als gevolg soms algehele sloping en vervanging door nieuwbouw. Het complex van het Sint-Vincentiusrusthuis, heden bestuurd door het O.C.M.W., staat aan de achterzijde in verbinding met het Sint Lodewijkshospitaal in de Lod. De Meesterstraat, eveneens in handen van het O.C.M.W., wat een duidelijke afbakening van de verschillende instellingen niet steeds mogelijk maakt.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Omvat
  Meisjesschool Sint-Carolus

 • Omvat
  Moelandkasteel

 • Omvat
  Rusthuis Sint-Vincentius

 • Is deel van
  Sint-Niklaas


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hospitaalstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3508 (Geraadpleegd op 15-06-2021)