Onze-Lieve-Vrouwplein

Beschrijving

Nagenoeg rechthoekig plein ten Westen van de in 1841-44 gebouwde Onze-Lieve-Vrouwekerk en vroeger behorende tot de Kerkendries (Grote Markt). Voorheen Houtmarkt. Huidige aanleg met twee driehoekige, omhaagde gras- en bloemperken en arduinen waterpomp uit midden 19de eeuw tegenover de westelijke huizenblok. In 1838-39 vestigde zich het klooster der Arme Klaren aan de zuidelijke zijde (nummer 31) heden met vernieuwde gebouwen. Vrij heterogene bebouwing met enkele intact behouden panden doch ook reeds talrijke nieuwbouw.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony