Stationsstraat

Beschrijving

Bij de urbanisatie van de Stationswijk circa 1845 aangelegde straat tussen de Markt en het nieuwe station. Typische bebouwing uit het derde kwart van de 19de eeuw. Aanvankelijk ruime burger- en herenhuizen met twee, twee en een halve of drie bouwlagen en bepleisterde neoclassicistische parementen. Heden drukke winkelstraat met duidelijk in twee registers opgesplitste gevelwanden: meestal storend verbouwde gelijkvloerse verdieping met winkelpuien en oorspronkelijk behouden bovenverdieping. Naast rijkelijk versierde, afzonderlijk te vermelden panden, komen talrijke eenvoudiger gevels voor te typeren volgens de venstervormen.

Nummers 5-11, 32, 33, 61, 65, 96, 99, 111. Rijhuizen van het doorsneetype met licht getoogde omlijste bovenvensters met versierde sluitsteen (sluitstuk bij nummer 33). Nummer 32 van bak- en natuursteen, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect E. Delmez van 1886. Nummer 111 naar ontwerp van architect P. Van Haver van 1861 met verzorgde bovenverdieping van vier traveeën, fraai gietijzeren balkonhek voor de twee middenvensters met jaloeziekappen. Uitgewerkt hoofdgestel.

Nummers 6, 22, 25, 27, 28, 36, 41-49, 52, 53, 54-56, 74-76, 86, 89, 92, 107, 121. Gelijkaardige rijhuizen met rechthoekige omlijste vensters op doorlopend kordon. Nummer 22 met behouden gevelordonnantie doch ontpleisterd bakstenen parement. Arduinen poortomlijsting met bekronend gietijzeren balkonhek en dito leuningen in de bovenvensters. Nummer 53 volgens archiefstukken van 1855. Nummers 54-56. Ruime burgerhuizen van elk vier traveeën en drie bouwlagen, behouden jaloeziekappen op de hoofdverdieping. Nummers 74-76. Aanvankelijk mooi dubbelhuis van zes traveeën met gemarkeerd middenrisaliet met ijzeren balkonhek en versierde bovenvensters met gietijzeren (?) sierstukken in borstwering en als sluitstuk.

Nummers 12, 16, 17, 18, 23, 48-50, 58-60, 59, 62, 64-68, 79, 90b, 93, 98, 101-103, 105, 117-119. Gelijkaardige rijhuizen met rechthoekige omlijste vensters met afgeronde bovenhoeken en meestal bewaard houtwerk, daterend van circa 1860. Nummer 50 volgens archiefstukken van 1856 heden ontpleisterd. Nummer 62 van 1857 naar ontwerp van stadsarchitect J. De Somme-Servais, heden met vlak gecementeerde gevel. Nummer 90b met twee behouden traveeën van een oorspronkelijk vier traveeën brede gevel van 1862 naar ontwerp van architect P. Van Haver. Rijk versierd bovenvenster en fraai ijzeren balkon in het rechterrisaliet.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3685/1092, 3680/830.
  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3679/518.