Kasteelstraat

Beschrijving

Eén van de oudste en belangrijkste verkeersaders met een vrij rechtlijnig verloop, vertrekkend van de Markt in Oostelijke richting naar de verdwenen middeleeuwse burcht van Temse (gesloopt in 1782 en in 1783-87 vervangen door een ander kasteel dat op zijn beurt in 1966 werd neergehaald). Van het vroegere kasteel rest enkel nog het park met 18de-eeuwse hekpijlers. Smalle straat met vrijwel aaneengesloten bebouwing met enkele goed bewaarde 18de-eeuwse burgerhuizen. Daarnaast voornamelijk 19de-eeuwse burger- en herenhuizen met uiteenlopende schaal en gevelordonnantie. Vooral bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Nummers 16, 31-33 van drie bouwlagen met empire inslag (zie rondboogvensters op tweede bouwlaag) uit de eerste helft van de 19de eeuw. Nummers 30, 32, 37, 60 met twee bouwlagen en vier traveeën uit midden 19de eeuw, veelal alle met verbouwde begane grond. Nummer 63 van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag. Andere gevels zijn meer uitgewerkt of hebben meer allure: nummer 65 met vooruitspringend deurrisaliet, beraapte panelen op borstwering en fries. Nummer 88 met houten winkelpui, gelijkaardige gevel van nummer 90 doch ontpleisterd evenals nummer 96: dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag.

Aan de Noordelijke straatkant zijn in binnenblok een aantal voormalige textielbedrijven geheel of gedeeltelijk bewaard gebleven, onder meer "Dacca" (jutespinnerij in 1852 opgericht op de grondvesten van het voormalige zogenaamde "Nonnenklooster" en in 1972 overgeplaatst naar Industriepark-West te Sint-Niklaas), "Wilford" (zeildoekweverij in 1847 gesticht en in 1976 stopgezet), "Weill" en "Wittock-Van Landeghem" (gesticht circa 1866 en stopgezet in 1953). De bouwfysisch houdbare onderdelen van deze complexen werden opgenomen in een renovatieproject voor de hele binnenblok.

Auteurs: Demey, Anthony