Appelstraat

Beschrijving

Dankt haar naam aan de aldaar gelegen herberg zogenaamd "Den Appel" (nummer 7). Smal geplaveid en gekasseid steegje, uitlopend op kleine veldwegel, als verbinding tussen Dorp en Sint-Annakapel in Sint-Rijkersstraat. Bebouwing, voornamelijk aan noordzijde, bestaande uit rijhuisjes van twee bouwlagen (uitgezonderd nummer 1 en 12: één bouwlaag) onder pannen zadeldaken, voornamelijk uit de 19de eeuw (nummer 7: 18de-eeuwse kern). Accent gevormd door neogotische trapgevel van nummer 8. Zuidzijde afgezoomd door middel van bakstenen omheiningsmuur met steunberen en ijzeren hek, als afsluiting van hovingen van huizen in de Kaatsspelstraat; kleine doorgang naar laatst genoemde straat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi