Beverenstraat

Beschrijving

Oostelijke uitvalsweg vanaf dorpsplein. Licht bochtig tracé. Gebetonneerd met gekasseide linker- en rechterstrook. Licht in- en uitspringende rooilijn. Op zuidzijde aan begin van dorpskom: zogenaamd "Stalijzermolen", houten windmolen van 1804, ingeplant ten zuiden van oorspronkelijk omwalde hoeve, tevens molenaarshuis (nummer 70). Tussen huizenrij op noordelijke straatzijde, merkwaardige doch vervallen hoeve uit de tweede helft van de 16de eeuw - eerste helft van de 17de eeuw (nummer 19). Voorts, doorsnee-lintbebouwing met lijstgevels van één à twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de 19de eeuw en 20ste eeuw, overgaand in verspreide hoevebouw. Haaks op de straat gelegen nummer 10; vermoedelijk in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, doch met recente voorgevel. Nummer 11 met oude kern aangegeven door muurankers 17.3 in linker zijgevel met aandak; nieuwe voorgevel uit de 20ste eeuw. Veelvuldig voorkomen van kleine burger- en arbeidershuizen van één bouwlaag onder geknikt zadeldak met dakkapellen, uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste helft van de 20ste eeuw, zie nummers 16, 22, 24, 25, 26, 27, 29, 41 waarvan nummers 24, 26, 41 met getrapte dakkapel; getoogde muuropeningen met strekse latei; beluikte vensters. Rechthoekige muuropeningen met kozijn bij nummers 24, 26.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi