Izenbergestraat (Izenberge)

Beschrijving

Belangrijke dorpsstraat met lang en bochtig tracé; gekasseid wegdek, verbreed met tarmac-stroken binnen de dorpsagglomeratie, ter hoogte van de Beauvoordestraat overgaand in een betonbaan. Bebouwing in de dorpskom voornamelijk bestaande uit rijhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw: uitzondering hierop vormt de iets oudere dorpsherberg zogenaamd "In St.-Cecilia"; soms met aangepaste voorgevel zie nummers 102, 125, 127, 129, 137. Openheid in noordelijke straatwand tengevolge Bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. Naar het einde van dorpskom: iets lossere, eveneens 19de-eeuwse bebouwing in vorm van kleine boerenarbeidershuisjes en hoeven evenwijdig aan straat ingeplant, zie nummers 66, 93, 95, 114. Neo-veldkapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, opgetrokken met geglazuurde baksteen in contrasterende kleuren, nabij nummer 95. Buiten de dorpskom, midden weilanden: meerledige hoeven, vaak met oude kern zie nummers 76, 167.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi