Kallestraat

Geasfalteerde uitvalsweg ten noorden van de dorpskom, licht dalend naar kruising met Kallebeek toe.

Westzijde. Tot aan vermelde beek, rijhuizen met lijstgevels van één à twee bouwlagen onder zadel- of mansardedak (nok parallel aan de straat), uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 4, vooruitspringend ten opzichte van de rooilijn; oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw, volgens links aandak met muurvlechtingen. Nummer 6 en 8 met 19de-eeuws houtwerk (kozijn; geprofileerde tussendorpel) en deurbordes van drie trappen, voorzien van ijzeren leuning bij nummer 8. Laatst genoemde met aflijnend getrapt baksteenfries.

Oostzijde. Meer open bebouwing, onder meer nieuwe bouw. Nummer 5, voormalig herberg zogenaamd "Tramstatie"; eclectisch gebouw aan uitgebroken tramlijn Veurne-Poperinge.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi