Leiseledorp

Beschrijving

Gekasseid rechthoekig plein in het midden gedomineerd door de Sint-Martinuskerk met omringend kerkhof afgezoomd met bomen en haag. West- en noordzijde van de kerk met gekasseid wandelpad waarop voortuintjes uitzien. Uitvalswegen ten westen en ten ossten, respectievelijk Veurnestraat en tweesprong van Izenbergestraat met Beverenstraat.

Oostzijde; 19de-eeuws hoekcomplex bij de Beverenstraat, echter verstoord door nieuwe voorgevel uit de jaren 1970 (nummer 22).

Achter deze huizenrij ligt het eertijds zogenaamde "Begijnhof"; groepering van 19de-eeuwse arbeidershuisjes (nummers 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31) aan geplaveid en deels gekasseid steegje tussen nummer 24 en 32, uitlopend op alleenstaand nummer 28 met 20ste-eeuwse gevelaanpassingen.

Zuidzijde: lijstgevels van één tot twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw; grosso modo gekenmerkt door kozijnvensters met geprofileerde tussendorpel; deuren met 19de-eeuws houtwerk. Nummer 2, nieuwe bouw met bewaring van oorspronkelijk volume.

Westzijde: mooi ingeplante lijstgevels van één tot twee bouwlagen; voortuintjes met hek. Nummers 11, 12, 13 gelegen tegenover de westelijke kerktoegang afgezoomd met linden. Goed bewaard nummer 11 met interessante raamconstructie. Noordzijde gedomineerd door alleenstaande, oorspronkelijk omwalde pastorie met voortuin (nummer 19).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi