St.-Mildredaplein

Beschrijving

Rechthoekige ruimte met als middelpunt de Sint-Mildredakerk. Laatst genoemde ten noorden, westen en zuiden omgeven door kerkhof, haag en dubbele lindenrij; fraai gesmeed ijzeren hek (eind 18de eeuw?) midden de westzijde, doorgang verlenend tot kerkportaal. Smalle, deels gekasseide wegel, uitlopend op de Groenestraat, rondom het kerkhof. Aansluitende kleinschalige bebouwing, voornamelijk aan noord- en westkant: arbeiderswoningen van één bouwlaag onder pannen zadeldak, met voortuintje (oorspronkelijk moestuin?). Nummer 2, 3 en 4: alleenstaande breedhuisjes uit het eerste kwart van de 19de eeuw; nummer 5, 6 en 7: aanpalende woningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder gezamenlijk zadeldak (nok loodrecht op de wegel); nummer 8: meer afgelegen woonst uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; nummer 9: nieuwe bouw; nummer 10: breedhuis met gewijzigde muuropeningen, gedateerd 1838 door middel van muurankers in oostelijke zijgevel; bewaarde rechthoekige vensters met kozijn in laatst genoemde gevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi