Duinkerkelaan

Beschrijving

Deel van zogenaamd "Koninklijke Baan", aangelegd onder impuls van koning Leopold II, en sinds 1933 verbindingsweg tussen verschillende badsteden; 1928: elektrische tramlijn Oostende-De Panne; vestiging van tertiaire sector; samen met Nieuwpoortlaan, tweede as, loodrecht op Zeelaan (eerste as), van T-vormige aanleg van het commerciële De Panne; tot zes bouwlagen hoge, heterogene lintbebouwing, uit het eerste-tweede kwart van de 20ste eeuw, in mengeling van stijlen: "cottagestijl", onder meer nummer 13, 15 en 17, aansluitend bij bebouwing van oudere verkavelingen, en nummer 26-28; art nouveau en, of art deco invloeden bij nummer 11, 19, 35, 38 en 43 respectievelijk "Hotel Continental", "Hotel du Sablon", "Carlton", " 't Manufaktuurtje" en "Les Ambassadeurs"; neobarokke inslag: nummer 21, zogenaamd "Self Service Diana"; modernistisch: nummer 24, zogenaamd "Mon Bijou". Voorts recente hoge bouw (appartementen met commerciële begane grond).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi