Verkaveling Hoge Duinenlaan

Beschrijving

Oudere verkaveling uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw met stervormige aanleg ten gevolge van kruising van de Hoge Duinenlaan met Gulden Vlieslaan, Vlinderweg, Schoonbergstraat en Schoondalstraat, omringd door Vogelzangstraat en Briquetteweg; typerende cottagebebouwing gekenmerkt door veelvuldig gebruik van houtwerk, wisselend dakenspel, kleureffect, en in- en uitspringende volumes, in gerespecteerd reliëf; in tegenstelling tot De Panne, hier meerdere cottages gesigneerd voornamelijk G. Lejeune, uit de jaren 1930; soortgelijke verkaveling rondom P. Sorellaan (zie aldaar), waarmee via Gulden Vlieslaan verbonden; cottages verder aanwezig onder meer in H. Lalouxlaan en Zeelaan (alleenstaand), in Kursaallaan, F. Ropsweg en Vlaanderenstraat (aaneensluitende bebouwing); enkel de meest representatieve zijn hier bij wijze van voorbeeld opgenomen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi