Ankerstraat

Beschrijving

Smal oost-west-dwarsstraatje ten noorden van het Marktplein, dat de vijf noord-zuid-hoofdstraten doorkruist. Volgt het middeleeuwse tracé van een reeks steegjes respectievelijk Pompstraat, Gouverneurstraatje, Hoogstraatje, Woekerstraatje, Stoofstraatje en Klikkersstraatje, die de Sint-Laurentiuskerk aan de oostelijke stadsrand verbonden met de ertegenover gelegen westrand van de agglomeratie. Verbindt thans de Schipstraat ten oosten met de Koningin Astridlaan ten westen, en klimt op naar het kruispunt met de Recollettenstraat toe. Plaveibestrating met bakstenen goot in het midden. Twee overbouwde doorgangen bij kruispunt met Marktstraat (Marktstraat, nummers 38, 45). Afgezoomd met muren van tuinen en binnenkoeren, en lage arbeidershuisjes (nok evenwijdig aan de straat) uit de jaren 1920; onder meer naar ontwerp van architect E. Remacle (De Panne-Brussel) van 1921 (volgens bouwaanvragen). Eenvoudige eclectische wederopbouwarchitectuur voornamelijk geïnspireerd op de regionale Vlaamse-renaissancestijl. Bakstenen lijstgevels vaak gemarkeerd door dakvenster met tuit- of trapgeveltje.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 175.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi