Geografisch thema

Ankerstraat

ID: 3623   URI: https://id.erfgoed.net/themas/3623

Beschrijving

Smal oost-west-dwarsstraatje ten noorden van het Marktplein, dat de vijf noord-zuid-hoofdstraten doorkruist. Volgt het middeleeuwse tracé van een reeks steegjes respectievelijk Pompstraat, Gouverneurstraatje, Hoogstraatje, Woekerstraatje, Stoofstraatje en Klikkersstraatje, die de Sint-Laurentiuskerk aan de oostelijke stadsrand verbonden met de ertegenover gelegen westrand van de agglomeratie. Verbindt thans de Schipstraat ten oosten met de Koningin Astridlaan ten westen, en klimt op naar het kruispunt met de Recollettenstraat toe. Plaveibestrating met bakstenen goot in het midden. Twee overbouwde doorgangen bij kruispunt met Marktstraat (Marktstraat, nummers 38, 45). Afgezoomd met muren van tuinen en binnenkoeren, en lage arbeidershuisjes (nok evenwijdig aan de straat) uit de jaren 1920; onder meer naar ontwerp van architect F. Remacle (De Panne-Brussel) van 1921 (volgens bouwaanvragen). Eenvoudige eclectische wederopbouwarchitectuur voornamelijk geïnspireerd op de regionale Vlaamse-renaissancestijl. Bakstenen lijstgevels vaak gemarkeerd door dakvenster met tuit- of trapgeveltje.

  • Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 175.

Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  : 1982


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ankerstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3623 (Geraadpleegd op 20-01-2021)