Hoogstraat

Beschrijving

Vroeger respectievelijk zogenaamd "Hoghestrate" (1313-1526), "Annunciatenstraete" (1774) en "Rue des pêcheurs" tijdens de Franse overheersing. Vormt tesamen met Onze-Lieve-Vrouwestraat en Kaaistraat, de tweede noord-zuid-as vanaf het westen van het stratenplan volgens schaakbordschema. Geasfalteerde straat met recht tracé opklimmend in beide richtingen naar nummer 6 toe; zie huidige straatbenaming naar de verhevenheid van het "Zandeshoofd" alhier.

Op de oosthoek bij Langestraat, benaderende reconstructie uit het begin van de jaren 1920 van het zogenaamd " 't Kasteeltje", oorspronkelijk van 1603 met lagere neogotische zijvleugel (nummer 2 zie Langestraat nummer 78). Oostelijke straatzijde met rechts van nummer 2, hoge blinde tuinmuur van het klooster der Clarissen (Recolettenstraat nummer 7, 9, 9a) rechts aansluitend bij soortgelijke gevel van warenhuis (nummer 6).

Voorts, voornamelijk kleinschalige bebouwing met burger- en arbeidershuizen van één à drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het begin van de jaren 1920. Nummer 71 -83, eenheidsbebouwing met lage arbeidershuisjes onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) gemarkeerd door dakvensters, vermoedelijk naar ontwerp van architect E. Remacle (De Panne-Brussel) van 1921. Nummer 16 en nummer 57: twee soortgelijke schuin tegenover elkaar gelegen hoekhuisjes (nok parallel aan de straat) bij Ankerstraat, voorzien van in- en uitgezwenkte top en beide gesigneerd architect A. Golenvaux in arduinen vensteronderdorpel. Eenvoudige wederopbouwarchitectuar vrij vaak met inslag van de neo-Vlaamse-renaissancestijl met stijlkarakteristieken van de streek, zie dakvensters met getrapt bovenstuk (onder meer nummers 14, 75, 77, 79, 81) of inzwenkende top (nummer 73), en voornamelijk rechthoekige muuropeningen ingeschreven in licht verdiepte boogomlijsting; boogveld in visgraatverband bij nummer 14.

Nummer 67, 69: neogotisch getinte eenheidsbebouwing van twee burgerhuizen (nok parallel aan de straat) met zogenaamd Brugse-travee-indeling en getrapt dakvenster, gesigneerd architect L. Jacquaert (Oostende) in plint. Recentere en vernieuwde panden: nummer 35 tot en met nummer 55, nummers 13, 19, 21, 26, 48, 89. Nummer 91, poging tot integratie van nieuwe bouw.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nr. 109.
  • LOPPENS K., Geschiedenis van Nieuwpoort, Koksijde 1953, p. 85.