Geografisch thema

Kaai

ID
3629
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3629

Beschrijving

Noordelijke stadsrand tegen de IJzerhaven ter hoogte van de voormalige grote en kleine Kaaipoort, en ten westen van de vernieuwde Palingbrug, het sluizencomplex en het groot cirkelvormig Koning Albertmonument. Drukke baan met twee rijstroken en centrale spoorweg van de kusttram. Loopt evenwijdig met de Langestraat en is met laatst genoemde verbonden door middel van meerdere dwarsstraten als respectievelijk van west naar oost, Havenstraat, Kaaistraat, Valkestraat, Oostendestraat, Sint-Jacobsstraat en Ieperstraat. Sluit ten westen aan bij de Albert I-laan die Nieuwpoort-Stad met de badplaats verbindt. Noordzijde ingenomen door de kaai met vismijn en pakhuizen,van 1952-1953 en uitgebreid in 1971-1972. Geheel gedomineerd door hoektoren onder plat dak, voorzien van keramiek "De wonderbare visvangst" van L. Willaert. Uitzicht van zuidzijde bepaald door Horecabedrijven. Op homogene gevelwand van twee à drie bouwlagen gekenmerkt door eclectische wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920 met meestal gewijzigde begane gronden, tussen nieuwe bouw.


Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  : 1982


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kaai [online] https://id.erfgoed.net/themas/3629 (Geraadpleegd op 07-05-2021)