Marktstraat

Beschrijving

Eén der zeven noord-zuid-hoofdassen van het bewaarde middeleeuwse schaakbordpatroon; tussen Marktplein en Langestraat. Geasfalteerde straat met lichte helling naar kruispunt met Ankerstraatje toe zie overbouwde doorgang naar vermelde steeg ter hoogte van nummer 38 en nummer 45; gekasseide stoepen. Vanuit noordelijke richting, perspectief op Belforttoren. Winkelstraat; verschillende vernieuwde winkelpuien. Enerzijds, homogene bebouwing bestaande uit eclectische wederopbouwarchitectuur grosso modo van circa 1922 zie jaarstenen (nummer 19, 24, 38, 54-56) en muurankers (nummer 20-22). Uitzonderingen: nummer 45 met vermoedelijk deels bewaarde kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?), en vernieuwde panden (nummer 10, 12, 14, 30, 32, 44, 47, 59) waarbij voornamelijk nummer 44 en 47 storend werken. Anderzijds, vrij gevarieerd uitzicht door het gebruik van de eclectische vormentaal geïnspireerd op gotiek (onder meer nummer 20-22, 52), regionale Vlaamse renaissance (zie dakvensters met inzwenkende top, vensters met boogveld), barok (nummer 48, 54-56), rococo (nummer 16) en classicisme (nummer 7). Enige schaarse toegevingen aan toen gangbare “nieuwe" architecturale tendenzen onder meer in de uitwerking van enkele dakvensters, zie de vage art-deco-inslag van top- en schouderstukken met fialen bij de tuitgeveltjes van nummer 25. Voorts, in het straatbeeld opvallende art-nouveau-inslag van nummer 34, 36.

Voornamelijk breedhuizen met twee à vijf traveeën van twee à drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Gekenmerkt door een afwisselende opeenvolging van verticaliserende accenten gevormd door dakvensters met punt-, tuit-, trapgevel, in- en uitgezwenkte top, vleugelstukken en driehoekige frontonbekroning (nummer 29); daarnaast, enkele diephuizen met dito gevel (nummer 9, 11, 38, 41). Getorste topstukken bij nummer 11 en 13.

Nummer 20-22, gedateerd 1922 door middel van muurankers. Linker en rechter risaliet met schoudergevel gemarkeerd door zogenaamd Brugse travee met opengewerkte niskop; spitsbogig zoldervenster met houten middenstijl. Voorts, gewijzigde begane grond. Oostelijke straatwand; bijkomend verticaliserend accent van erker uitlopend op torentje onder ingesnoerde spitsbekroning (nummer 38).

Nummer 46: gewijzigde begane grond en nieuw parement van baksteen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi