Oostendestraat

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Cranestrate" (L515-1539) en "Groote Caeistraat" (1774). Noordelijke verlenging van de Marktstraat; tussen Langestraat en Kaai. Korte rechte straat met perspectief op Belforttoren vanuit noordelijke richting. Verschillende winkelpanden. Oosthoek met Langestraat bepaald door de zijgevel van het Vredegerecht (Langestraat, nummer 89). Vrij heterogeen straatbeeld met eclectische wederopbouwarchitectuur uit het begin van de jaren 1920, en nieuwe bouw van drie a vier bouwlagen onder plat dak (nummers 2, 4, 18). Meer kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur van nummers 13-15 in neo-Vlaamse-renaissancestijl met regionale inslag. Voorts, nummer 16 met neogotisch inslag en gesigneerd "L. Jacquart. Oostende" in hardstenen vensteronderdorpel; Linker zijrisaliet met bekronende schoudergevel (twee treden) voorzien van zogenaamde Brugse traveeën met door middel van spitsbogig dakvenster opengewerkte niskop. Nummers 30-32 met neoclassicistische inslag.

In het midden van de oostelijke straatzijde, haaks op straat gelegen haringrokerij zogenaamd "Saurisserie de l' Yser. Export-lmport. A. Huysseune - Isbled" volgens opschrift van straatpuntgevel; rechts toegang tot kleine binnenplaats. Lage loods onder zadeldak (golfplaten); markante schoorstenen typerend voor de bedrijfsfunctie (nummer 9).

• LOPPENS K., Geschiedenis van Nieuwpoort, Koksijde 1953, pagina 86.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi