Duinkerkestraat (Veurne)

Beschrijving

Vroeger respectievelijk zogenaamd "Weststraat" (1444), "Kaui ", en "Beestenmarkt" naar plaats van veemarkt in de 16de eeuw. De Veurnse rederijkerskamer "Arm in de beurs en van Zinnen jong" gebruikte opeenvolgend verschillende voormalige herbergen in deze straat als gildehof.

Huidig uitzicht binnen de stadskern: geasfalteerde straat met recht tracé als verbinding tussen Zuidstraat en westelijk gedeelte van de voormalige stadsvestingen (Daniël De Haenelaan - Peter Benoitlaan). Vrij gaaf bewaarde gevelwanden mede in stand gehouden door woonfunctie. Basisbebouwing van heren- en burgerhuizen uit de 18de eeuw, soms met kleinere 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen, en de 19de eeuw. Lijstgevels met variërende gevelbreedte en twee à drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Nog veelal bewaard 19de-eeuws houtwerk. Breedhuizen met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, heden verbouwd, maar nog getuigend van vroeger straatbeeld: nummer 4, 6 met gecementeerde linker zijgevel voorzien van aandak en muurankers 176.; nummer 5 met links aandak. Nummer 18: voor Veurne uitzonderlijke lijstgevel in second-empirestijl. Imposant neoclassicistisch hoekhuis op zuidhoek bij Zuidstraat (Zuidstraat nummer 21). Nummer 17, Medisch Instituut Volkszorg, naar ontwerp van architect P. Felix (Oostende) van 1965-1966.

Buiten de stadskern. Bebouwing op korte eind tussen ring van voormalige stadsvestingen (Daniël De Haenelaan - Peter Benoitlaan) en brug over Calonnegracht: architectuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw aansluitend bij die van de ring. Verderop, kleiner geworden band tussen stad en landelijke omgeving ten westen, door aanleg van nieuwe autoweg (Ieperse steenweg) die over kanaal Veurne-Duinkerke (1638-1640) en Duinkerkestraat loopt. Laatst genoemde loopt hier evenwijdig langs vermeld kanaal; vrij drukke weg (richting Franse grens). Minder belangrijke losse bebouwing uit de 19de en de 20ste eeuw, onder meer enkele hoeven. Goed perspectief op hoeve gelegen aan overzijde van kanaal (Klokhofstraat nummer 29).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi