Gouden-Hoofdstraat (Vinkem)

Beschrijving

Genoemd naar oude afspanning zogenaamd "In het Gouden Hoofd" met voorpleintje op hoek bij Kwadestraat (nummer 68). Tussen kruispunt Houtemstraat-Izenbergestraat en dorpskom Vinkem. Vanaf kruispunt met Kwadestraat: noordelijke straatzijde met voornamelijk lintbebouwing horend bij grondgebied Wulveringem. Licht bochtig tracé. Bewaarde kasseibestrating in middenstrook.

Zuidelijke straatzijde. Voornamelijk losse bebouwing van twee à zes traveeën en één à twee bouwlagen (nummer 35, 37, 39) onder pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Nummer 33 van 188() volgens de gevelsteen in de rechter zijpuntgevel met twee rondbogige zoldervensters. Nummer 35-43, kleine huizenrij; haaks op straat gelegen nummer 43 en ten opzichte van de rooilijn inspringend boerenhuis van hoeve nummer 41. Burger- en arbeiderswoningen met eenvoudige bakstenen lijstgevel; gevelcementering bij nummer 25, 27. Getoogde naast rechthoekige muuropeningen; bewaarde kozijnen onder meer bij nummer 27, 35, 41; geprofileerde tussendorpels bij nummer 27. Twee dakkapellen bij nummer 25.

Nieuwe bouw dichter naar dorpskom Vinkem toe (nummer 17, 19, 23). Minder bebouwd naar kruispunt Houtemstraat-Izenbergestraat toe. Typisch dwarsschuurtje voor het Veurnse "Houtland" voornamelijk getypeerd door plankenbeschieting en strodak (nummer 70). Nummer 68: oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?) met recent vernieuwd bakstenen gevelparement.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi